Special 'corona helicopter' refuels at Twente Airport

Last afternoon, Lifeliner 5, one of two Dutch special ICU helicopters used to transport corona patients, made a refueling stop at Twente Airport.

De helikopter, van het type Airbus H145, wordt normaal gesproken ingezet voor het vervoer van patiënten van de Waddeneilanden naar een ziekenhuis op het vaste land. De helikopter is eigendom van de ANWB Medical Air Assistance. Zij zijn tevens eigenaar van de vier traumahelikopters in Nederland, de Lifeliners. Naast deze vijfde Lifeliner wordt ook de reserve 'waddenheli' ingezet voor transport van coronapatiënten, de Lifeliner 6.

Sinds 24 maart wordt deze heli ingezet, vanaf de vliegbasis Volkel, om coronapatiënten van verschillende ziekenhuizen kriskras door heel Nederland en West-Duitsland te vervoeren. De heli is speciaal uitgerust om patiënten van de ene IC naar de andere te vervoeren. Het personeel draagt tijdens het vervoeren van een besmette patiënt een speciaal pak. Na iedere inzet wordt de helikopter grondig ontsmet.

Afgelopen middag kreeg de IC-heli vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) de opdracht om een patient vanuit het ziekenhuis in Enschede naar het ziekenhuis in Tilburg te vervoeren. De heli was daarvoor van Nijmegen naar Groningen gevlogen, eveneens voor het transporteren van een patiënt. Tussen de twee inzetten door moest de helikopter getankt worden, dit kon op Twente Airport. 

More news
Flying-V tests scaled version energy-efficient long-distance aeroplane at Twente Airport 01 mei 2024
Read more
Former F16 shelter for rent 26 april 2024
Read more
Technology Base and Twente Airport ideal location for drone activities 18 april 2024
Read more
Defense exercise Joint Falcon near Twente Airport 02 april 2024
Read more