Defensie Helikopter Commando oefening ‘Joint Falcon’ omgeving Twente Airport

Op dinsdag 12 en woensdag 13 december vindt overdag de oefening ‘Joint Falcon’ van het Defensie Helikopter Commando (DHC) plaats in de omgeving van Twente Airport. Tijdens deze oefening, waarbij vliegende eenheden en grondeenheden zijn betrokken, staat de integratie en samenwerking van deze eenheden centraal.

Op de bovengenoemde dagen trainen onder andere twee Cougar en twee Chinook transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in samenwerking met zo’n 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade (11LMB) in een fictief scenario, waarbij een offensieve operatie (air assault) wordt uitgevoerd om bijvoorbeeld (diep) in vijandelijke gebied een bruggenhoofd te vormen of een object te oververmeesteren.

De helikopters vertrekken dagelijks vanaf vliegbasis Gilze-Rijen en vliegen op lage hoogte richting Oost-Nederland. In de omgeving van Enschede worden verschillende scenario’s uitgevoerd. Bij deze oefeningen trainen helikopterbemanningen tactische vliegbewegingen dicht bij de grond, om zo buiten gesimuleerde vijandelijke radarsystemen te blijven. De helikopters keren dagelijks terug naar vliegbasis Gilze-Rijen.

Doel oefening: vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring, zodat zij tijdens inzet in iedere situatie en omgeving juist kunnen handelen. Om deze tactische procedures te beoefenen is een tijdelijk laagvlieggebied aangevraagd, de beschikkingen voor deze gebieden zijn hier terug te vinden.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Deze oefening vindt niet plaats op Twente Airport, maar op en rond het terrein van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie. Op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen, vindt u meer informatie over deze oefening en de vliegbewegingen. Op de website van Defensie kunnen eventuele klachten gemeld worden via het online klachtenformulier.

Meer nieuws
Vrijdag 21 juni: de langste dag! Vliegen tot 22.00 uur 05 juni 2024
Lees meer
Jan Schuring geeft ruimte aan nieuwe directeur Twente Airport 05 juni 2024
Lees meer
Twente Airport eerste Nederlandse luchthaven waar bemande en onbemande vluchten het luchtruim delen 30 mei 2024
Lees meer
Kinderen stijgen boven zichzelf uit tijdens Wheels and Wings op Twente Airport 27 mei 2024
Lees meer