LYTE Aviation gaat op Twente Airport luchtalternatieven voor regionale bedrijven onderzoeken

--Wat als een dagelijkse reis van Twente naar Parijs, Liverpool, München of Birmingham versneld zou worden van acht naar slechts twee uur reistijd?

Dat is de kans die LYTE Aviation met haar 40-persoons eVTOL SkyBus voor ogen heeft door gebruik te maken van de faciliteiten en expertise van Twente Airport.

"Onze SkyBus is een ideale propositie voor de verbinding tussen Twente Airport in Nederland en verschillende Europese stedelijke regio's binnen een straal van 1.000 km", benadrukt LYTE Aviation oprichter en CEO Freshta Farzam.  "Het zal een handige, betaalbare, duurzame en veel snellere vervoersoptie bieden voor werknemers die regelmatig tussen locaties reizen: het zal de regio Twente verbinden met Parijs, Birmingham, München of Hamburg, waardoor in Twente gevestigde bedrijven hun respectieve hoofdkantoren, Europese tegenhangers en collega's in minder dan twee uur kunnen bereiken, in plaats van de huidige tot acht uur totale reistijd (inclusief auto, trein, bus en/of taxi reistijd van en naar een internationale luchthaven. Op deze manier schudden we zelfs de zakenluchtvaart op, omdat we de enige zijn die tot 40 werknemers verticaal kunnen vervoeren in slechts één SkyBus. En we hebben geen start- en landingsbanen nodig, alleen een start- en landingsplatform van ongeveer 40m x 40m. Met alle omliggende bedrijven in de omgeving, zoals Thales, Sensata Technologies, Malvern PANAlytical en VDL, is Twente Airport ideaal gepositioneerd voor ons pilotproject. We hebben ervoor gekozen om een alternatief te ontwerpen voor de normale regionale luchtroute door twee nieuwe efficiënte verbindingspunten aan te leggen tussen de Nederlandse regionale luchthaven Twente Airport en een nieuwe vertiport direct voor de deur van een bedrijf! We brengen de toekomst bij u voor de deur!", voegt Freshta toe.

 LYTE Aviation is een pionier op het gebied van de eerste eVTOL met 40 zitplaatsen in de sector, een zwaar passagiersvliegtuig voor massatransport met de naam SkyBus LA-44.  Het bedrijf ontwerpt ook een vrachtvariant, de SkyTruck LA-44C, met een laadvermogen van 4,5 ton.

Het vliegtuig is ontworpen om vijf keer zuiniger met brandstof om te gaan dan een helikopter, 10 keer minder geluidsoverlast te veroorzaken dan een helikopter en aanzienlijk minder MRO-kosten te hebben.  Met zijn tandem kantelvleugeltechnologie wordt het vermogen geleverd door hybride waterstof-elektrische turboprops en elektromotoren. "De SkyBus is een ideale oplossing om de huidige regionale luchtvaartoplossingen in de nabije toekomst uit te breiden voor passagiersmassa en vrachtvervoer," voegt Freshta toe.

Dankzij het gebruik van beproefde en bestaande technologieën die vandaag de dag beschikbaar zijn, schat LYTE Aviation dat het bedrijf binnen vijf tot zes jaar de markt zal betreden. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde LYTE Aviation is verheugd een samenwerking te zijn aangegaan met Twente Airport.

Twente Airport wil de toegang tot deze nieuwe technologieën versnellen door de mogelijkheden van Regionale Luchtmobiliteit te omarmen en haalbare en realistische doelen te faciliteren. De luchthaven biedt ruimte en faciliteiten aan nieuwe en gevestigde duurzame luchtvaartbedrijven die vliegtuigen, systemen en procedures willen testen. Twente Airport is een proeftuin voor duurzame luchtvaart en nieuwe vormen van mobiliteit. 

"Onze kernwaarden zijn het creëren van oplossingen die ons totale milieu (klimaat, mensheid en economie) ten goede komen op de meest haalbare en strategische manieren. De mentaliteit en waarden van het managementteam van Twente Airport zijn zo open en transparant en ze zien aanknopingspunten om samen met ons de regionale luchtvaart te "herdefiniëren". Daarom hebben we besloten om dit onderzoeksproject te starten met het team van Twente Airport; het is een perfecte match. Het werk dat zij doen wordt zeer gewaardeerd" aldus Freshta Farzam.

Jan Schuring, CEO van Twente Airport voegt hieraan toe: "De luchtvaartindustrie maakt een aantal revoluties door die de manier waarop we in de toekomst reizen, fundamenteel zullen veranderen. Onze faciliteiten zijn beschikbaar als proeftuin voor de innovaties van de volgende generatie vliegtuigen, systemen en procedures. LYTE Aviation is een perfect voorbeeld van een bedrijf dat de status quo wil doorbreken en wij willen hen graag helpen bij deze uitdaging".

Meer nieuws
Evacuatie-oefening Korps Commandotroepen en Rangers van 11 Luchtmobiele Brigade 04 juli 2024
Lees meer
people@places opent unieke locatie voor meeting & events en flexwerken op Technology Base 02 juli 2024
Lees meer
Vanaf 22 juni: Defensie-oefening TSP GOLD op Twente Airport 21 juni 2024
Lees meer
Ton van Snellenberg waarnemend directeur Technology Base 17 juni 2024
Lees meer