Militairen oefenen op Twente Airport

Van 12 tot en met 14 juni vond voor de derde keer de militaire oefening  ‘RED DAGGER’ plaats op Twente Airport. De voormalige vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht was het toneel van een realistisch oefenscenario inclusief parachutesprongen in de avonduren. Tegelijkertijd was er een gesimuleerde aanval met een L-39 straaljager en twee Apache helikopters en een landing van een klein transportvliegtuig. Daarnaast zorgde een Learjet met sensoren voor de nodige ‘real time’ informatie voor de grondtroepen. Spectaculair was de overstap van 50 militairen inclusief een quad uit twee Chinook helikopters in een C-130 Hercules transportvliegtuig op de laatste oefendag.

Tactisch

Voor majoor Sven, hoofd Air Land IntegrationCoordination Cell van het Korpst Commandotroepen, was de donderdag een van de hoogtepunten van de oefening: ‘De cross-load was de overgang van een tactische exfiltratie met helicopters naar een strategische extractie met de C-130. Binnen het scenario gebeurde deze actie onder tactische omstandigheden en was binnen 15 minuten uitgevoerd.’ De helikopters van de RED DAGGER-oefening waren afkomstig van het Defensie Helikoper Commando, gestationeerd op de vliegbasis Gilze-Rijen. Daarvandaan is de oefening  uitgevoerd.

Samenwerking

 Majoor Sven licht toe waar het bij RED DAGGER om draaide: ‘Binnen de oefening stond integratie tussen grond en lucht centraal. Vele facetten binnen het spectrum 3D werden gesynchroniseerd en beoefend. Grondgebonden vuursteun, luchtsteun en luchttransport, allen toegepast binnen een tactisch scenario.’ De majoor is zeer te spreken over de medewerking van Twente Airport: ‘Doordat de voormalige vliegbasis in handen is van de overheid, kan deze vrij eenvoudig betrokken worden bij een oefening zoals RED DAGGER. Lastig maar essentieel bij het organiseren van een dergelijke oefening is het kunnen beschikken over luchtruim. De medewerking van een actief vliegveld is hierbij ideaal.’

Task Force

Zo’n 200 militairen van land- en luchtmacht vormden tijdens de oefening de ‘Task Force’. Deze bestond uit een component Special Operations Task Group (SOTG) en een Special Operations Air Task Group (SOATG). De RED DAGGER-oefening vindt 1-2 maal per jaar plaats. Overigens werd er niet alleen geoefend op Twente Airport, maar ook in het laagvlieggebied Maas/Waal en de oefengebieden Oirschot, Leusderheide en Garderen. Het militaire vliegveld Deelen werd door de helikopters gebruikt als tank (refuel) locatie.

Foto's en artikel van Remco de Wit

Meer nieuws
Zaterdag 6 juli: Wheels & Wings op Twente Airport 05 maart 2024
Lees meer
Fly-in 2024 28 februari 2024
Lees meer
E-Flight Academy: Night Rating Training op Twente Airport 24 januari 2024
Lees meer
TULIPS test op Twente Airport waterscherm om ultrafijne deeltjes tegen te gaan 16 januari 2024
Lees meer