Terugblik Falcon Leap oefening

Terugblik op goed verlopen internationale airborne oefening Falcon Leap op Twente Airport, of voor even weer Airbase Twenthe.

Van 4 tot en met 15 september 2023 werd vanaf Vliegbasis Eindhoven de oefening Falcon Leap gehouden. Deze werd georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. De transportvliegtuigen van het Air Mobility Command (AMC) van de Koninklijke Luchtmacht verzorgden samen met internationale partners het luchttransport. Gedurende deze oefening stond de internationale samenwerking met 12 verschillende landen centraal. De training is nodig zodat de landen niet alleen vandaag, maar ook morgen samen gereed zijn voor inzet.

De eerste week werd er op Twente getraind met zogenoemde Tactical Air-Land Operations (TALO), zoals diverse naderingsprocedures (approaches), landingen en touch-and-go’s met o.a. een C-130 Hercules. Afgelopen woensdag trad Twente Airport op als Departure AirField (DAF). Para's stapten in op Twente en werden elders gedropt.

Het Ministerie van Defensie maakt sinds de sluiting van de vliegbasis Twenthe nog incidenteel gebruik van de luchthaven voor (gecombineerde) oefeningen. Tijdens deze oefening werken meerdere grond- en luchteenheden van Defensie samen. Door de aard van de oefeningen zoekt Defensie naar ‘afgeschermde’ locaties om zelfstandig te kunnen trainen. Twente Airport voldoet aan die voorwaarden. Oefeningen zoals deze zijn nodig om de vaardigheden van het Defensiepersoneel op peil te houden. Defensie draagt wereldwijd bij aan vrede, vrijheid en veiligheid en beschermt wat ons dierbaar is. Als luchthaven zijn we daarom blij op deze manier te kunnen bijdragen aan de geoefendheid van het Defensiepersoneel.

 

Meer nieuws
Flying-V test schaalmodel energiezuinig langeafstandsvliegtuig op Twente Airport 01 mei 2024
Lees meer
Voormalige F16-shelter te huur 26 april 2024
Lees meer
Technology Base en Twente Airport ideale locatie voor drone-activiteiten 18 april 2024
Lees meer
Defensie oefening Joint Falcon omgeving Twente Airport 02 april 2024
Lees meer