Testvluchten NLR op Twente Airport

Vanaf 28 september a.s. zullen gedurende twee à drie weken naderingsvluchten worden uitgevoerd rondom Twente Airport. Deze vluchten worden uitgevoerd in het kader van het Europese project DREAMS met o.a. het Koninklijke NLR - Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. In dit project worden alternatieve manieren onderzocht voor vliegtuigen om een landingsbaan te naderen.

Het Europese project DREAMS ziet alternatieve manieren om te landen – waarbij sprake is van steilere aanvliegroutes en het verleggen van de baandrempel (de plek waar het vliegtuig de landingsbaan voor het eerst raakt) – als een mogelijk toekomstige oplossing die minder belastend is voor het milieu, zorgt voor minder geluidshinder en bijdraagt aan een veilige capaciteitstoename van landende vliegtuigen op een vliegveld. In het onderzoek wordt hiervoor nauwkeurige satellietnavigatie-technologie gebruikt met een grondstation dat signalen uitzendt voor de vliegtuigen om genoemde naderingen te kunnen vliegen. 

Het merendeel van de vluchten wordt uitgevoerd door het onderzoeksvliegtuig van NLR: een klein zakenvliegtuig met meetapparatuur aan boord, de Cessna Citation. Hiermee wordt het experimentele grondsysteem getest en gekalibreerd. Op verschillende dagen zal het vliegtuig meerdere keren de landingsbaan naderen en vervolgens weer doorstarten. Daarnaast zullen op één dag ook twee grotere passagiersvliegtuigen van TUI en van Lufthansa een aantal vluchten uitvoeren.

Wat gaat er gebeuren

  • Vanaf 28 september zullen drie type vliegtuigen meerdere naderingsvluchten uitvoeren op Twente Airport. Hierbij worden verschillende situaties voor een landing op het vliegveld onderzocht.
  • De vliegtuigen zullen de landingsbaan vanuit het zuidwesten naderen (zie de kaart onderin en als bijlage toegevoegd). Het onderzoeksvliegtuig van NLR zal vervolgens een zogenoemde touch and go uitvoeren (waarbij het toestel kortstondig de baan raakt) of via een go around (op tientallen meters boven de baan) weer doorvliegen. Na meerdere vluchten zal het toestel ook tussentijds landen. De passagiersvliegtuigen zullen alleen go arounds uitvoeren.

Wanneer vliegt welk toestel

De planning voor de vluchten in de periode van 28 september t/m 8 oktober ziet er als volgt uit:

  • 28 september tot en met 8 oktober: een Cessna Citation van NLR met in totaal 200 tot 250 naderingsvluchten;
  • 5 of 6 oktober: een Boeing 737 van TUI en een Airbus A319 van Lufthansa met elk circa 10 naderingsvluchten;

NB: om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren is NLR afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij weercondities die niet geschikt zijn, zal op een ander moment worden gevlogen. In dat geval wordt de periode van de uitvoering van de vluchten verlengd, uiterlijk t/m 15 oktober.

De vluchten vinden plaats op werkdagen (niet in het weekend).

De actuele dagelijkse planning is vanaf 28 september te vinden op de website van NLR: https://www.nlr.nl/testvluchten-twenteairport/

Wat betekent dit voor inwoners nabijgelegen gemeentes

Twente Airport is een rustig vliegveld met relatief weinig vliegbewegingen. De uitvoer van deze vluchten blijven binnen de toegestane jaarlijkse geluidsruimte van Twente Airport. We realiseren ons echter goed dat door deze bijzondere situatie omwonenden en bewoners in nabijgelegen gemeentes meer dan anders vliegtuiggeluiden kunnen horen. NLR streeft er naar de eventuele overlast van de tijdelijke vluchten tot een minimum te beperken, maar kunnen niet voorkomen dat er meer vliegtuiggeluiden te horen zijn dan normaal het geval is rondom Twente Airport.

Twente Airport

De innovatieve luchthaven Twente Airport (onderdeel Technology Base) is geschikt voor het testen van bemande en onbemande systemen. De bijna drie kilometer lange start- en landingsbaan en het relatief rustige luchtruim bieden alle ruimte om innovaties in een vroeg stadium veilig in de praktijk te testen. Mede door het faciliteren van testen zoals volgende week uitgevoerd door NLR, kan Twente Airport uitgroeien tot kraamkamer en proeftuin voor de noodzakelijke verduurzaming van de luchtvaart.

Meer nieuws
Evacuatie-oefening Korps Commandotroepen en Rangers van 11 Luchtmobiele Brigade 04 juli 2024
Lees meer
people@places opent unieke locatie voor meeting & events en flexwerken op Technology Base 02 juli 2024
Lees meer
Vanaf 22 juni: Defensie-oefening TSP GOLD op Twente Airport 21 juni 2024
Lees meer
Ton van Snellenberg waarnemend directeur Technology Base 17 juni 2024
Lees meer