Twente Airport versterkt haar positie als de luchthaven voor elektrisch vliegen

Eerder deze maand ondertekenden de CEO's van Twente Airport en ELECTRON aviation een intentieverklaring voor ELECTRON aviation om in 2027 te starten met zero emissie vluchten vanaf Twente Airport. Door ELECTRON aviation als tweede exploitant binnen te halen, versterkt Twente Airport haar positie verder als dé luchthaven voor elektrisch vliegen in Nederland.

ELECTRON aviation maakt deel uit van een groep Nederlandse bedrijven die momenteel een volledig batterij-elektrisch vliegtuig ontwikkelt dat vijf personen over een afstand van 500 km kan vervoeren, alles op één batterijlading en zonder directe CO2-uitstoot. De start-up wil in 2027 een regionale mobiliteitsdienst op aanvraag lanceren met een vloot van eigen vliegtuigen.

"Vandaag de dag dicteren luchtvaartmaatschappijen hoe en wanneer je vliegt. Stel je voor dat je in plaats daarvan op het door jou gekozen tijdstip rechtstreeks vanaf Twente Airport zou kunnen vliegen naar elke plaats binnen een straal van 500 km. Voor alle duidelijkheid, dat brengt je in minder dan 2 uur naar Berlijn, Londen of Parijs. We hebben om twee redenen gekozen voor een puur batterij-elektrisch vliegtuig: ten eerste halen we daarmee onze doelstelling van nul directe CO2-uitstoot. Ten tweede biedt het de laagste operationele kosten, waardoor we uiteindelijk de prijs van een Economy class-vliegticket en in andere landen zelfs van treinkaartjes kunnen evenaren", zegt Josef Mouris, CEO en medeoprichter van ELECTRON aviation. "Om binnen dit decennium betekenisvolle afstanden te kunnen vliegen, moesten we een compromis sluiten over de grootte van het vliegtuig en ons beperken tot vijf stoelen. Wat eigenlijk de perfecte grootte is voor ons on-demand businessmodel. Een taxibedrijf dat 2 tot 4 mensen moet oppikken, doet dat ook niet met een 30-persoons bus."

Jan Schuring, directeur Twente Airport: "Uit een recent onderzoek onder lokale bedrijven in de provincie Overijssel en regio Twente, weten we dat er behoefte is aan betere connectiviteit - zowel binnen Nederland als grensoverschrijdend naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De vastgestelde reispatronen passen goed binnen het bereik van de door ELECTRON aviation voorgestelde vliegtuigen."

"De vliegtuigen van ELECTRON aviation zullen schone, stille hightech systemen zijn die zijn opgebouwd uit composietmaterialen en elektronica. De regio Twente heeft zowel de potentiële marktvraag als de infrastructuur die nodig is om deze nieuwe vorm van mobiliteit te lanceren. De partners creëren het netwerk dat de Europese regionale economieën binnen vier uur met elkaar zal verbinden. Wij steunen de ontwikkeling van elektrisch vliegen vanaf het begin, omdat het een duurzame business case is. De behoefte om te reizen zal toenemen, dus deze ontwikkelingen zullen de regionale economie de komende jaren blijven stimuleren", concludeert Robbert Jan Kooij, Sr. Projectmanager bij Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.

Zowel ELECTRON aviation als Twente Airport zijn lid van de Electric Flying Connection (EFC) en hebben gezamenlijk deelgenomen aan een aanvraag van het Nederlandse Groeifonds ter ondersteuning van batterij-elektrisch vliegen. Gerben Groothuis, eFlight Business Development Manager van Twente Airport legt uit: "Samen met ELECTRON aviation, NACO en andere operators gaan we een ‘luchthaven-in-a-box’ concept ontwikkelen. Denk hierbij aan mobiele containers die door meerdere operators gebruikt kunnen worden, waardoor een snelle en eenvoudige passagiersafhandeling mogelijk wordt."

Meer nieuws
Evacuatie-oefening Korps Commandotroepen en Rangers van 11 Luchtmobiele Brigade 04 juli 2024
Lees meer
people@places opent unieke locatie voor meeting & events en flexwerken op Technology Base 02 juli 2024
Lees meer
Vanaf 22 juni: Defensie-oefening TSP GOLD op Twente Airport 21 juni 2024
Lees meer
Ton van Snellenberg waarnemend directeur Technology Base 17 juni 2024
Lees meer