Testen

Twente Airport is onderdeel van Technology Base en is de ideale afgeschermde locatie voor het testen van nieuwe ontwikkelingen en technologieën.

De bijna 3 km lange landingsbaan, het ruime luchtruim en de beveiligde faciliteiten rond het vliegveld worden gebruikt door verschillende bedrijven op het gebied van onderzoek in de luchtvaart-, defensie- en onbemande sector. 

Faciliteiten
3 km lange start- en landingsbaan

De start- en landingsbaan is bijna 3 km lang en 45 meter breed en ligt zuidwest/noordoost, ideaal met betrekking tot de in Nederland meest voorkomende windrichtingen.

De lange baan geeft Twente Airport specifieke waarde voor wereldwijd opererende bedrijven in Twente, die voor hun key bedrijfsvoering gebruikmaken van de baan. Europa en de rest van de wereld zijn hierdoor zeer goed bereikbaar voor het internationale bedrijfsleven. 

Het tevens op Twente Airport gevestigde NLR en Space53 maken regelmatig gebruik van de start- en landingsbaan voor het testen van bemande en onbemande systemen.

Waterbaksimulatie

Op Twente Airport is het mogelijk een deel van de start- en landingsbaan onder water te zetten voor rem- en wateropnameproeven voor certificering. Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en  Airbus hebben remproeven uitgevoerd met de A400M.

De waterhoeveelheid in deze bak komt overeen met wat er tijdens hevige regenval kan ontstaan op een landingsbaan. Het doel van deze proeven is om te kijken wat de remprestaties van het vliegtuig zijn onder deze extreme condities. De kennis die hieruit wordt opgedaan wordt gebruikt om de regelgeving verder te verbeteren, wat de veiligheid weer ten goede komt.

Afgeschermde omgeving

Twente Airport is onderdeel van Technology Base, de voormalige militaire vliegbasis. Het terrein van ruim 200 hectare is volledig afgeschermd en alleen toegankelijk via de gecontroleerde toegangspoort. Twente Airport kent de veiligheidsregels van een civiele luchthaven en is samen met Technology Base een unieke locatie waar de veiligheid en discretie voor het uitvoeren van risicovolle en concurrentiegevoelige activiteiten, testen, trainingen en simulaties gewaarborgd zijn. De diverse binnen- en buitenruimtes zijn afgeschermd en worden gebruikt voor bijvoorbeeld het testen van technologie onder extreme (weers)omstandigheden, het testen van onbemande systemen of het trainen van grote groepen mensen.

Aanwezigheid brandweer en materieel

Twente Airport is een unieke locatie voor het uitvoeren van risicovolle activiteiten. Het uitvoeren van testen, trainingen en simulaties die letterlijk en figuurlijk ruimte nodig hebben, omdat het bijvoorbeeld nog een prototype betreft.

De veiligheid is gewaarborgd doordat het hele terrein volledig afsloten is. Tijdens de openingstijden zijn uiteraard voldoende luchthaven gecertificeerde brandweer en materieel aanwezig om de vluchten en de testen veilig te laten verlopen.

Scroll
Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op