Evacuatie-oefening Korps Commandotroepen en Rangers van 11 Luchtmobiele Brigade

Het Korps Commandotroepen en Rangers van 11 Luchtmobiele Brigade oefenden vorige week op en rondom Twente Airport hoe ze Nederlandse burgers kunnen evacueren uit onveilige gebieden. Een M28 Skytruck, die de burgers naar veilig gebied moet brengen pendelt heen en weer tussen het Groningse Oostwold en de Forward Operating Base op Twente Airport.

Soms verslechtert de veiligheidssituatie in een land zodanig, dat het Nederlandse burgers niet meer lukt om weg te komen. In dat geval kan het kabinet besluiten hen door militairen te laten evacueren. Dat gebeurde afgelopen jaren meerdere keren. Denk aan Soedan in 2023 en 2 jaar daarvoor in Afghanistan. En nu staan er militairen op stand-by om Nederlandse staatsburgers uit het Midden-Oosten te evacueren, mocht het conflict tussen Israël en Hamas verder uit de hand lopen.

Trainen noodzakelijk

Snel en efficiënt optreden in crises vereist een gecoördineerde samenwerking tussen verschillende eenheden en internationale partners. Daarom is het noodzakelijk dit soort scenario’s regelmatig te trainen.

Het Korps Commandotroepen doet dat jaarlijks. Dit keer voor het eerst met het onlangs opgerichte Rangerbaltaljon van 11.

Proces evacuatie

Tijdens de training doorlopen de eenheden het gehele evacuatieproces: van alarmering en planning tot het evacueren van personen. Zo’n operatie heet in vakjargon een Non-Combatant Evacuation Operation (NEO).

Meer nieuws
people@places opent unieke locatie voor meeting & events en flexwerken op Technology Base 02 juli 2024
Lees meer
Vanaf 22 juni: Defensie-oefening TSP GOLD op Twente Airport 21 juni 2024
Lees meer
Ton van Snellenberg waarnemend directeur Technology Base 17 juni 2024
Lees meer
Vrijdag 21 juni: de langste dag! Vliegen tot 22.00 uur 05 juni 2024
Lees meer