Technology Base en Twente Airport ideale locatie voor drone-activiteiten

De berichtgeving rondom de afbouw van financiering van de stichting Space53 heeft geen effect op Technology Base en Twente Airport als test- en trainingslocatie voor drone-activiteiten. De combinatie van bedrijvenpark en luchthaven met een groot luchtruim blijft een unieke propositie voor alle dronepartijen in Nederland.

Dat er binnen de hekken van Technology Base en Twente Airport veilig getest en geëxperimenteerd kan worden, blijkt onder andere uit de ontheffing die de Nationale Politie heeft gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport om rondom de thuishaven van de drone op Twente Airport in een straal van zes kilometer testvluchten uit te mogen voeren, zonder dat de piloot de drone nog kan zien. De drone vliegt de route dus zelfstandig en keert na afloop weer terug naar zijn dockingstation.

Remco Aagtjes, projectleider ‘Automatische drone’ bij de politie: “Dat de inspectie deze ontheffing heeft toegekend is een Europese primeur en dat is mede te danken aan het afgeschermde, uitgestrekte terrein en het grote luchtruim dat we op Technology Base en Twente Airport tot onze beschikking hebben. Hierdoor kan er in een realistische omgeving en vooral veilig worden gevlogen en geëxperimenteerd. Met de ervaring die we hier opdoen kunnen we bewijzen dat de veiligheid op de grond én in de lucht gegarandeerd is, zodat we een ontheffing kunnen krijgen om steeds verder weg te mogen vliegen."

Brandweerdrone

Ook de Brandweer Twente ontwikkelt en test hun onbemande experimentele veiligheidssystemen al jarenlang op de Twente Safety Campus, dat ook op Technology Base gevestigd is. Vorig jaar gaf de inspectie Brandweer Twente ook als eerste korps in Nederland toestemming om buiten zicht van de piloot met een drone te mogen vliegen. Deze drone staat op het dak van de kazerne in Glanerbrug en is doorontwikkeld en getest binnen de hekken van Technology Base, waardoor deze drone binnen de bebouwde kom, maar alleen via een nauwe corridor en dan langs hoogspanningsmasten mag vliegen.

Interreg samenwerking Duitse en Nederlandse partijen

Een ander voorbeeld is de Emergency Drone waarbij middels een Interreg samenwerking, Duitse en Nederlandse partijen samenwerken bij de ontwikkeling en inzet van drones voor calamiteiten. Denk hierbij aan inzet bij drenkelingen en vermissingen van personen, maar ook bij het monitoren en snel reageren bij bosbranden. Een steeds grotere uitdaging op veel gebieden in de wereld. Met behulp van autonoom opererende drones, gecombineerd met AI, kunnen (beginnende) bosbranden snel gedetecteerd worden en met de (AI) data van de drone kunnen hulpdiensten veel gerichter en veiliger worden ingezet.

Gecontroleerd en veilig bemande en onbemande vluchten combineren

Nergens in Nederland zijn de faciliteiten, waaronder de start- en landingsbaan van bijna 3 km en een ongekend stuk relatief rustig luchtruim gecombineerd beschikbaar. Bemand- en onbemand tegelijkertijd laten vliegen gebeurt nog nergens en deze locatie is ideaal om hier stapsgewijs, onder geconditioneerde en veilige omstandigheden, ervaring in op te doen. Door het relatief laag aantal vluchten op Twente Airport, is er de mogelijkheid dit gecontroleerd te gaan combineren met onbemande systemen. We zijn momenteel met diverse partijen, waaronder de hoogwaardige kennisinstellingen Saxion en Universiteit Twente in gesprek om deze visie stapsgewijs in de praktijk te gaan brengen. Ook Altitude Angel is een van de partners hierin. Zij hebben een systeem ontwikkeld waarmee dronevluchtaanvragen behandeld en goedgekeurd kunnen worden. In het Verenigd Koninkrijk is het mogelijk om dronevluchten uit te voeren nabij vliegvelden die zijn uitgerust met dit systeem en Altitute Angel wil dit ook graag vanuit Twente in de rest van Europa introduceren.

Ideale locatie voor veilig testen, valideren, certificeren en demonstreren

Jan Schuring, directeur Technology Base en Twente Airport: “Dankzij de goed onderhouden en lange start- en landingsbaan, de grote open ruimte, de bestaande infrastructuur, het relatief rustige luchtruim en de strategische ligging, is Twente Airport de ideale luchthaven voor het veilig testen, valideren, certificeren en demonstreren van onbemande systemen. De doorontwikkeling van de drones die nu al ingezet worden door de hulpdiensten, illustreert hoe ver we al zijn. Door de jarenlange inspanningen vanuit lokale overheden, de kennisinstellingen en het bedrijfsleven, lopen we hier in Twente voorop met de integratie van drones in bemand luchtruim. We blijven ons inzetten om samen met de betrokken partijen onze mede door Space53 opgebouwde unieke propositie te behouden en de doorontwikkeling van onbemande systemen te blijven faciliteren." 

Testen en experimenteren met drones

Wil je zelf gebruikmaken van de unieke test- en trainingsfaciliteiten op Technology Base en/of Twente Airport? Neem dan contact op met Marieke Vizee: marieke.vizee@twente-airport.nl om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dit geldt niet alleen voor het doorontwikkelen en testen van onbemande systemen, maar voor alle mobiliteitsvormen.

Meer nieuws
Flying-V test schaalmodel energiezuinig langeafstandsvliegtuig op Twente Airport 01 mei 2024
Lees meer
Voormalige F16-shelter te huur 26 april 2024
Lees meer
Defensie oefening Joint Falcon omgeving Twente Airport 02 april 2024
Lees meer
Bedrijf uit Dubai bestelt meer dan 100 op Twente Airport geteste vliegende auto’s van PAL-V 29 maart 2024
Lees meer