Twente Airport onderdeel regionaal netwerk elektrisch vliegen

Fly with Lucy (LUCY) en Twente Airport gaan samen werken aan het opzetten van een regionaal netwerk, waarbij elektrische vliegtuigen worden ingezet om regionale luchthavens met elkaar te verbinden. Vandaag tekenen beide partijen daartoe een intentieverklaring. Het gaat daarbij om relatief korte afstanden, tot maximaal 500 kilometer. De eerste vluchten vinden vanaf 2025 plaats.

LUCY is een nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij die ambieert een duurzame en betaalbare optie te bieden aan (zaken)reizigers voor vluchten binnen Europa. De vliegtuigen waarmee LUCY gaat vliegen zijn stil en vrijwel emissievrij. Daarmee voldoet LUCY aan de toekomstige eisen en wensen van de overheid en de maatschappij, maar komt het ook tegemoet aan de groeiende vraag van zakelijke reizigers naar snellere verbindingen. De elektrische vliegtuigen van LUCY kunnen landen op kleinere vliegvelden dan nu het geval is, waardoor tientallen nieuwe bestemmingen binnen bereik zijn en elektrisch vliegen een sneller en duurzaam alternatief is voor vervoer over de grond. Het plan is te starten met een hybride elektrisch vliegtuig en in de toekomst met een volledig elektrische variant.

Thijs Bosgoed, medeoprichter LUCY: “Twente Airport is voor ons de ideale plek om het regionale netwerk voor elektrisch vliegen op te zetten. Vanuit Twente is heel Nederland te bedienen, maar door de ligging vlak bij de Duitse grens, kan er ook een groot deel van Duitsland bereikt worden met een elektrisch vliegtuig. Twente Airport biedt daarnaast voldoende ruimte en faciliteiten om onze vliegtuigen en de procedures al in een vroeg stadium uitgebreid te testen.”

Gerben Groothuis, eFlight Business Development Manager bij Twente Airport: “We hebben de ambitie een kraamkamer te zijn voor de duurzame luchtvaart. Twente Airport is een vliegveld met een relatief rustig luchtruim, een lange en goed onderhouden start- en landingsbaan en beschikt over bestaande faciliteiten, die de afhandeling van de vluchten met LUCY vliegtuigen mogelijk maakt. Met het aanbieden van vluchten met stille, emissievrije vliegtuigen, wordt de Twentse regio verder ontsloten en krijgen wij er een vaste gebruiker bij.”

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL stimuleert de ontwikkeling van duurzame luchtvaart en bracht de partijen bij elkaar. Robbert Jan Kooij, projectmanager bij Oost NL: “Elektrisch vliegen draagt bij aan een betere verbinding van Oost-Nederland met andere provincies en de grensgebieden. Het regionale bedrijfsleven ziet bovendien kansen voor het toepassen van duurzame materialen en hightech systemen om deze nieuwe vorm van mobiliteit mogelijk te maken.”

Binnen de samenwerking assisteert Twente Airport LUCY bij het (uit)ontwikkelen van de procedures om de vluchten veilig en eenvoudig af te handelen. De partijen werken ook samen bij het leggen van contacten met bedrijven in de Twentse regio om de interesse te wekken voor deze nieuwe duurzame vorm van reizen.

Meer nieuws
Flying-V test schaalmodel energiezuinig langeafstandsvliegtuig op Twente Airport 01 mei 2024
Lees meer
Voormalige F16-shelter te huur 26 april 2024
Lees meer
Technology Base en Twente Airport ideale locatie voor drone-activiteiten 18 april 2024
Lees meer
Defensie oefening Joint Falcon omgeving Twente Airport 02 april 2024
Lees meer